DİL ÖĞRETİMİNDE KÜLTÜR AKTARIMI




 DİL NEDİR

 Dil, insanlık tarihiyle var olagelen tarihi ve gelişimi insan   tarihi kadar eski olan doğal bir vasıta; geçmiş ile gelecek   arasında bağ kuran doğal bir köprüdür.



                   


KÜLTÜR NEDİR
 kültür;  toplumların kendilerine özgü olan ve gelecek nesillere aktardıkları maddi veya manevi her şey.

Kültür; dil ile var olur ve dille gelecek kuşaklara aktarılır.




       KÜLTÜR AKTARIMI HANGİ YOLLARLA YAPILIR
1)Atasözleri
Türkçe'nin yabancılara öğretiminde, folklor ürünlerinden yararlanılması bu sırada Türk kültürünün tanıtılması bu çalışmanın asıl amaçları arasındadır.Bu uygulama Türkçe'nin kültür öğelerinden hareketle öğretimi daha kolay ve eğlenceli kılacaktır.

                            


atasözleri ile ilgili görsel sonucu


2) FİLMLER
Öğrencilerin hedef dilin kültürünü öğrenmeleri için etkili yollardan biri de hedef kitlenin kültürüne ait filmler izletmektir.



KÜLTÜREL ÖZELLİKLERİMİZ



A) YEMEKLER

Türk mutfağı, Türkiye'nin ulusal mutfağıdır. Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk mutfağı hem Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir.


İÇ ANADOLU YEMEKLERİ


İç Anadolu bölgesi kültürlerimize ve tarihimize ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Diğer bölgelerde olmasa dahi buralarda eski yöresel yemeklerimizin kokuları ocaklardan göğe doğru yükselmektedir. Kent merkezlerinde olmasa dahi köy yerlerinde halen yemek kültürlerimiz korunarak nesilden nesle aktarılmaktadır.Gelin hep birlikte bir örnek verelim:


    ANKARA TAVASI
   
KARADENİZ BÖLGESİ 
Diğer bölgelerimizde olduğu gibi, Karadeniz’de de  bol kepçeden meşhur olduğu  yemekler mevcut. İsterseniz, bölgenin en bilinen yiyeceklerine  bir bakalım da uşaklar...



  


     HAMSİLİ PİLAV                          




               KUYMAK


     EGE BÖLGESİ

Türkiye'nin diğer 6 coğrafi bölgesinde olduğu gibi Ege Bölgesinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Ege Bölgesi, kendini diğer bölgelerden ayırmaktadır.





     İZMİR KÖFTE




 DOĞU ANADOLU BÖLGESİ


Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Doğu Anadolu Bölgesi, kendini diğer bölgelerden ayırmaktadır.



                                        CAĞ KEBABI




  AKDENİZ BÖLGESİ


Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Akdeniz Bölgesi, kendini diğer bölgelerden ayırmaktadır.




                                   TANTUNİ


     

               MARMARA BÖLGESİ


Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Marmara Bölgesi, kendini diğer bölgelerden ayırmaktadır.





 

          İSTANBUL PİLAVI


 GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ


Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Güneydoğu Anadolu Bölgesi, kendini diğer bölgelerden ayırmaktadır.


                                 ÇİĞ KÖFTE

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder